Instrumentbibliotek

Det finns många anledningar att älska utvecklingen. Det görs allt fler instrumentbibliotek. De blir billigare och billigare, och det är inte längre en stor ekonomisk risk att införskaffa en liten digital symfoniorkester. Med instrumentbibliotek menar jag samplebibliotek - sample libraries - paket bestående av digitala ljud byggda på samplingar. Dessa används tillsammans med sequencerprogram såsom Logic Pro och Sonar, för att ljudkvaliteten ska bli så bra som möjligt.

Det finns otaliga mängder instrumentbibliotek idag. Vissa innehåller ljud från de flesta av orkesterns instrument, medan andra fokuserar på att få ut så mycket som möjligt av stränginstrument, blåsinstrument (läs mer) eller bara pianot. Några av de stora namnen på marknaden är LA Scoring Strings, Hollywood Brass Och EZ Keys. Ett bra alternativ för de som vill börja bekanta sig med instrumentbibliotek, men kanske inte är sugna på att börja med ett sample library som kostar flera tusen,  är Miroslav Philharmonik, skapat av IK Multimedia. Det finns också bibliotek med de instrument som används inom världsmusiken, såsom de som förekommer inom musik i Amerika - mer info.

Det finns också bibliotek där ljuden inte är samplade utan är skapade matematiskt. Dessa skulle kunna kallas för VST-bibliotek (VST = Virtual Studio Technology). Dessa kan också köpas separat, men finns redan i de stora sequencerprogrammen. Att ha tillgång till ett bibliotek som Wallander Instruments (ett VST-bibliotek) är emellertid lite annorlunda än att bara ha Logics eller Cubase inbyggda instrumentbank. Det är skillnad mellan de matematiska instrumenten också!

Att lära sig arbeta med instrumentbibliotek är att lära sig skapa bättre digital musik. Du kan orkestrera en symfoni hemma i sovrummet. Ger det dig fler möjligheter att slå igenom som låtskrivare/tonsättare? Troligen inte? Men en riktigt seriös hobby blir det av det - om man nu inte tar sig hela vägen!

Inga kommentarer: