tisdag 5 juli 2011

Ett filmarkiv växer fram - med musiken i fokus

Förmågan att hitta bra musikinformation online förbättras för varje dag som går. Det finns oerhörda mängder intressanta fakta som för tillfället bara finns tillgänglig i engelsk litteratur. Svenska Wikipedia förbättras visserligen också, men det märks på många artiklar att man inte får betalt för att skriva dem (även om flera av dem är riktigt riktigt bra). Vad faktacentrum beträffar behöver Wikipedia konkurrens i de flesta områden.

Kombinerade tips- och kunskapssidor är ofta mer intressanta källor att gå in på. Artiklarna är vanligen mer personliga och kan vara sakliga på ett annorlunda sätt. Vidare är det svårt att hitta rätt på Wikipedia om man bara söker en särskild liten faktasnutt i en 6000 ord lång artikel.

Fakta- och tipssidor som filmscore.se med tema filmmusik vinner på att de är så smala. Det är lätt att hitta just den information man är ute efter eller nyfiken på. Ett exempel är filmarkivet som listar filmer som är värda att se på grund av musiken, och låter besökaren läsa om filmerna och deras soundtrack, och dessutom lyssna på musiken.

Ett problem är att det inte är så många som arbetar med faktasidor. Många webbutvecklare som startar i den änden går vidare till andra onlinetjänster eller startar webbutiker.

Inga kommentarer: